Σαλάτα του Καίσαρα

Η προέλευση της Σαλάτας του Καίσαρα: H συνταγή αυτή ξεκίνησε πολύ παλιά, από τον Ιταλό Caesar Cardini, ο οποίος διεύθυνε εστιατόρια στο Μεξικό και στην Αμερική. Την σαλάτα αυτή την έφτιαξε στις 4 Ιουλίου 1924, όπου λόγο φόρτου εργασίας, τελείωσαν οι προμήθειες στο εστιατόριο. ‘Έτσι αποφάσισε να φτιάξει την σαλάτα αυτή με ότι είχε, όπου έκανε και την καινοτομία να φτιάχνεται η σαλάτα μπροστά στον πελάτη.

Η αυθεντική συνταγή μάλιστα δεν περιείχε αντσούγιες αλλά την γνωστή σάλτσα Worcester sauce.

H γνωστή Σέφ, Julia Child είχε πει ότι είχε φάει την σαλάτα του Καίσαρα, στο εστιατόριο του Cardini’s , το 1920. Γύρω στο 1970, η κόρη του ανάφερε ότι η αυθεντική συνταγή συμπεριλάμβανε και φύλλα από μαρούλι τα οποία τα έπαιρναν από το σκληρό τους μέρος και τρώγονταν με τα χέρια, ανάμικτα με μισοψημένα αυγά και ελαιόλαδο. Μετά εξελίχθηκε σε αυτό που γνωρίζουμε σήμερα, με μουστάρδα, αντσούγιες, χυμό λεμόνι, μπέικον, σκόρδο. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές: με επικάλυψη της σαλάτας με κοτόπουλο η γαρίδες ή στέικ ψημένα στη σχάρα.
Τι να προσέξετε για να είναι πιο επιτυχημένη η συνταγή: Να την αναμίξετε με τη κρύα σάλτσα τελευταία στιγμή για να μείνει τραγανιστό το μαρούλι.

Μέθοδος παρασκευής

  • Σοτάρουμε το καπνιστό μπέικον μέχρι να απελευθερώσει το λίπος και να γίνει τραγανιστό.

  • Βάζουμε τα πλυμένα και στραγγισμένα μαρούλια στο μπολ, και βάζουμε την κρύα σάλτσα, αναμιγνύουμε καλά και  και τη βάζουμε στο μπολ που θα την παρουσιάσουμε.

  • Κάνουμε την επικάλυψη με το μπέικον, τα ντοματίνια και το τριμμένο τυρί.

Υλικά

 

  • 1 μερίδα καρδιές από μαρούλι (μπορείτε να προσθέσετε και φύλλα από μαρούλι iceberg)
    2 κ σ μπέικον καπνιστό, ψιλοκομμένο

  • 3 κ σ κρύα σάλτσα Καίσαρα

 

Για την επικάλυψη

  • Παρμεζάνα σε νιφάδες ή τριμμένη &  ντοματίνια